Razlozi za konzumiranje oraha

Razlozi za konzumiranje oraha

Stručnjaci za zdravlje već odavno znaju da su sirovi orašasti plodovi melem za tijelo.

Novo istraživanje, objavljeno u American Journal of Clinical Nutritionu pokazuje da ne morate ograničiti unos sirovih orašastih plodova. Pregled 31 prethodne studije pokazuje da ljudi koji svakodnevno konzumiraju orašaste plodove ili zamjene drugu hranu orašastim plodovima gube više na težini i imaju manji opseg struka.

Iako se ne radi o značajnom gubitku kilograma i smanjivanju opsega struka, rezultati jasno pokazuju da orašasti plodovi ne debljaju. Osim toga, čuvaju zdravlje krvožilnog sustava.

Zašto su orašasti plodovi tako dobri za zdravlje?

Smanjuju stres

Istina, znaju biti skupi, no ipak, vrijede novca. Orasi su bogati alfa-linolenskom kiselinom, pa tako štite srce u vrijeme velikog stresa – kad bi srce moglo biti posebno ugroženo.

Snižavaju kolesterol

Studija iz 2010. objavljena u Archives of Internal Medicine pokazuje da svakodnevna konzumacija šalice orašastih plodova snižava loš LDL kolesterol za 7,4 posto. Osim toga, koncentracija triglicerida pada za više od 10 posto.

Jačaju muško reproduktivno zdravlje

Orasi mogu poboljšati kvalitetu spermija? Da. Dvije šake oraha na dan poboljšavaju kvalitetu sperme s obzirom na vitalnost, mobilnost i morfologiju, pokazuje studija s UCLA.