Nož za čišćenje oraha

Sarma sa orasima – vegetarijanska

Sarma sa orasima – vegetarijanska

Sarma je neizostavno jelo u zimskom periodu i tijekom zimskih praznika. Sarma je omiljeno jelo većine ljudi na nađem području a uz to svaki kraj i područje ima sitne razlike u sastojcima, pripremi i kuhanju sarme.

Pripremanje sarme zahtjeva prilično vremena, ali sa druge strane sarma je vrlo praktično jelo koje se može pripremiti u većoj količini za više dana i prema potrebi samo zagrijati. Također, sarmu se može i zamrznuti u manje porcije.

Osnovni sastojak tradicionalne sarme je mljeveno meso, ali u ovom članku predstavljamo Vam “vegeterijansku” verziju sarme – Sarmu sa orasima. Sarma sa orasima se može kuhati, ali i peći u pećnici u zemljanoj posudi.

Za sarmu sa orasima potrebno je:

  • 350 gr riže
  • 5 žlica maslinovog ulja
  • 1 veći luk
  • bijeli luk
  • sol, biber, lovorov list
  • 1 čili paprika
  • 100 gr mljevenih oraha
  • malo isjeckanih sjemenki bundeve
  • 1 velika mrkva
  • mljevena paprika
  • kiseli kupus

Postupak pripreme Sarme sa orasima:

  1. Na ulju podinstati sitno nasjeckani luk
  2. Dodati bijeli luk, čili, sol, biber, sitno naribanu mrkvu i mljevenu papriku
  3. Nakon toga dodati rižu i propržiti nekoliko minuta
  4. Skinuti sa vatre, pa dodati isjeckane sjemenke bundeve i mljevene orahe
  5. Sve dobro promiješati, te pripremljenom smjesom napuniti listove kupusa i saviti listove u sarme
  6. U posudu za kuhanje složiti red praznih listova kupusa i jedan list lovora, te na to poredati sarme i dodati malo vode
  7. Kuhati dok kupus ne omekša
  8. Na tavi propržiti u ulju malo brašna, dodati mljevenu papriku i paradajz sos, te time preliti kuhanu sarmu i pustiti da prokuha još malo
  9. Servirati sarmu uz pire krumpir