Nož za čišćenje oraha
Branje oraha

Branje oraha i čuvanje u ljusci

Branje oraha i čuvanje u ljusci

Branje oraha obavlja se u kasnu jesen. Sa branjem se može započeti kada se na većini plodova raspukne zeleni omotač tzv. lupina. To je znak da su orasi sazreli i tada plodovi oraha počinju ispadati iz tih lupina. Pucanje lupine pospješuje i ubrzava kišno i maglovito vrijeme, odnosno pretežito vlažno vrijeme.

Stabla oraha uglavnom se pušta da narastu visoka pa se na njih teško penjati kada dođe vrijeme berbe. Branje se u tim slučajevima može izvoditi na više načina:

  • Protresanjem kompletnog stabla (strojno); ili
  • Protresanjem pojedinačnih grana (uz pomoć drvenih štapova ili motki koje na krajevima imaju kuku);
  • ili klasičnim udaranjem/mlaćenjem plodova da bi otpali s grana (uz pomoć dugih drvenih štapova/motki).

Nakon otresanja sa stabla, orahe treba pokupiti i što prije izvaditi iz lupine. Ako među pobranim orasima ima nedozrelih plodova odnosno onih čija se ljuska teško odvaja od lupine, takve orahe treba složiti i ostaviti na suhom mjestu u razdoblju od 4 do 5 dana da bi dodatno dozorili. Nakon toga moći će ih se lakše izvaditi iz njihovog omotača (lupine).

Ljuske plodova oraha vrlo često su prljave od stajanja na vlažnoj zemlji ili zacrnjene od ostataka dijelova dozrijelih i/ili natrulih lupina pa ih se treba oprati. Pranje se obavlja na brz način, tako da se u veću posudu sa vodom ubace orasi u ljusci te se miješaju drvenim štapom. Nakon pranja potrebno ih je izvaditi i rastresti u tankom sloju na tkaninu ili ceradu u suhoj i prozračnoj prostoriji da bi se dobro osušili.