Orahovo ulje

Zdravstvene prednosti orahovog ulja

Zdravstvene prednosti orahovog ulja su brojne, a niže se navode neke od najbitnijih:

 

Sprječava pojavu kardiovaskularnih bolesti

Osim što je dobro za krvne sudove, orahovo ulje za srce predstavlja pravi blagotvorni i ljekoviti izvor kiselina koje su izuzetno korisne za sprječavanje brojnih bolesti kardiovaskularnog sustava. Prvenstveno je riječ o alfa-linolenskoj kiselini, koja je vrsta omega-3 masne kiseline, a poznato je koliko je ona bitna za zdravlje srca i arterija.

 

Eliminira mitisere, bubuljice i akne

Orahovo ulje sadrži kompleks vitamina B1, B2 i B3, koji u kombinaciji sa vitaminom E predstavlja idealan spoj koji omogućava koži da postane mekana, glatka i sjajna. Pogotovo je korisno koristiti orahovo ulje za lice, ukoliko želite ublažiti i eliminirati bubuljice, akne, i mitesere.

 

Poboljšava cirkulaciju u nogama i rukama

Orahovo ulje sadrži visok udio mononezasićenih ulja, kao što su omega-9 koja pomažu arterijama i venama da zadrže svoju elastičnost. Samim tim, poboljšava se prokrvljenost čime se izbjegavaju rizici od srčanih oboljenja, kao što je visok krvni tlat ili srčani udar.
Ublažava i uklanja brojne upale

Orahovo ulje kao ljekovito sredstvo obiluje i omega-6 masnim kiselinama, pa predstavlja pravi prirodni lijek protiv upale. Naime, ulje od oraha možete upotrebljavati uvijek kada imate probleme vezane za upalne procese, a posebno se može i treba koristiti za sprječavanje pojave artritisa.

 

Regulira razinu hormona

Fitonutrijenti kojima orasi obiluju odličan su izvor selena, fosfora, magnezija, cinka, željeza i kalcija. Oni su veoma važni za reguliranje razine hormona u ljudskom organizmu, pa se ulje oraha zato preporučuje za štitnjaču jer daje vrlo dobre rezultate.
Sprječava i uklanja ekcem

Svega par žličica orahovog ulja dnevno može biti korisno onima koji imaju problema sa pojavom ekcema i raznim vrstama osipa. Osim toga, ukoliko želite ukloniti iritaciju nastalu ujedom nekog insekta, dovoljno je da utrljate nekoliko kapi ulja oraha na problematično mjesto i za kratko vreme svi simptomi nestaju.

 

Prirodan preparat protiv starenja

Budući da je bogato antioksidansima, orahovo ulje za kožu predstavlja svojevrsan anti-age preparat. Zahvaljujući svojstvu da brzo eliminira sve slobodne radikale koji uzrokuju oštećenja ćelija, ono u značajnoj mjeri usporava proces starenja kože i time doprinosi da ona

bude elastična i sjajnija.