Nož za čišćenje oraha

Orah kao lijek

Orah kao lijek

Kako orasi djeluju na zdravlje? Nekoliko oraha na dan i poboljšat ćete zdravlje.

Orasi se danas uzgajaju na području od jugoistočne Europe do Japana, zatim u nekim djelovima Kanade, Kalifornije i Argentine. Vjeruje se da je njihova upotreba povezana sa intelektualnošću, jer plod ima oblik ljudskog mozga. Potrebno je odprilike 15 godina da bi drvo naraslo, odnosno da bi davalo plodove. Njegova plodnost traje 45 godina.

Svi orašasti plodovi dobri su za zdravlje, no orah u svojem plodu sadrži najviše antioksidansa koji povoljno djeluju na zdravlje organizma.

Osim samog ploda za konzumaciju može se koristiti i zeleno lišće od kojeg se izrađuju sirupi, ekstrakti, tinkture i slični preparati.

Dobrobiti oraha za zdravlje

Orah je vrijedan izvor nutrijenata koji povoljno djeluju na zdravlje, a sadrži: antioksidanse, željezo, kalcij, magnezij, fosfor, cink, mangan, masne kiseline te vitamine B, E i K. Istraživanja pokazuju kako samo 7 oraha dnevno može značajno poboljšati zdravlje.

Orasi sadrže veću količinu omega 3 masnih kiselina koje odlično djeluju na zdravlje srca, zatim sadrži i antiupalne tvari koje spriječavaju nastanak tumora, ljekoviti sastojci orašastih plodova štite od dijabetesa, poboljšavaju rad mozga, otklanjaju napetost i stres, pomažu kod nesanice i smanjuju upale.

Čaj od zelenog lišća oraha, uz dodatak meda, koristi se za čišćenje organizma, pročišćuje krv i jača krvnu sliku, olakšava probavu, a koristi se i za ispiranje oka kod upala. Također čaj od orahovog lista dobre rezultate postiže kod opće slabosti organizma, kvarenja zubiju, kao i kod bolesti desni.

Želite li održati vitalnost organizma i biti zdravi, u svoju prehranu uvrstite orahe jer oni su jedan od najučinkovitijih prirodnih lijekova.