Nož za čišćenje oraha

Ljekovita svojstva oraha

Iskoristite ljekovita svojstva oraha i očuvajte zdravlje srca.

 

Orah je orašasti plod bogat ljekovitim i hranjivim svojstvima koja se već dugi niz godina koriste za ublažavanje raznih tegoba. Želimo li se zdravo hraniti i unositi dovoljno hranjivih tvari u organizam, ponekad je dovoljno samo zaviriti u vrt ili voćnjak u kojem je prava riznica zdravlja.

Istraživanja pokazuju da konzumiranjem samo sedam oraha dnevno pružate zaštitu od srčanih bolesti, jer kada je riječ o zdravlju srca, orah spada među tri najzdravije namirnice.

Osim na srce ova ljekovita namirnica odlično djeluje na rad mozga, štiti kosti, podiže raspoloženje kod ljudi, preventiva je protiv nastajanja kamenca na žući, djeluje antikancerogeno i pomaže kod mršavljenja. Osim da ih konzumirate same, orahe možete kombinirati i sa drugim namirnicama te od njih napraviti ljekovite pripravke. Orasi u kombinaciji sa medom obiluju tvarima koje su nužne za reproduktivno zdravlje muškarca, kombinacijom meda, oraha i limuna pobijedite anemiju i iscrpljenost organizma, a ako pak od ovih orašastih plodova napravite liker on će vam pomoći u liječenju štitnjače.

Koja ljekovita svojstva sadrži plod oraha

Iz raznih istraživanja otkriveno je kako orasi sadrže najveću razinu antioksidansa što smanjuje rizik od srčanih bolesti. Osim antioksidansa sadrže još i zdrava vlakna, proteine, vitamine, zatim polinezasićene i mononezasićene masti koje se ne važu za krvne žile i ne začepljuju ih. U samoj jezgri ovog orašastog ploda nalazi se najviše ulja i to od 55 – 65%, zatim bjelančevine, ugljikohidrati, kalij, fosfor, magnezij, željezo te vitamini B i C.

Osim samog ploda za ublažavanje mnogih bolesti koristi se i zeleni list oraha koji sadrži ulje, tanin, kiseline ii tvari gorkog okusa. Od zelenog lista može se napraviti čaj, tinktura protiv svih vrsta tumora i sirup za zdravu kožu.