Nož za čišćenje oraha

Jupiterov žir s kraljevskog dvora

Jupiterov žir s kraljevskog dvora

Biblija je već u samom svom uvodnom poglavlju orašaste plodove stavila uz žitarice i voće te među idealnu prehranu koju je Bog namijenio čovjeku.

U kameno doba, dok je čovjek jeo žireve, bogovi su jeli orahe, poslovica je koja svjedoči o vrednovanju oraha kroz povijest, kao i njegovo latinsko ime Juglans regia koje dolazi od naziva Jovis glans, što znači Jupiterov žir, i regia, u prijevodu kraljev dvor. Dakle, orah je Jupiterov žir s kraljevskog dvora.

Kao namirnica u ljudskoj prehrani orah se koristio od samog stvaranja svijeta. Biblija je već u samom svom uvodnom poglavlju orašaste plodove stavila uz žitarice i voće te među idealnu prehranu koju je Bog namijenio čovjeku. Ruski znanstvenik Mičurin naziva je orah “voćkom – kombinatom” zbog toga što se kod njega koristi sve – lišće, pupoljci, mladi orasi, ljuska mladih oraha, zreli plodovi i drvo.

Okrugla koštunica

Orah je podrijetlom iz Azije, gdje i danas na podnožjima Himalaje postoje šume oraha. U Europu su ga prenijeli rimski legionari. Listopadno drvo, razgranate, kuglasto zaobljene krošnje, naraste i do 25 metara, sa šiljastim listovima dugim 20 do 90 centimetara.

Cvjetovi su sitni i neugledni, orah cvate prije listanja, u travnju i svibnju, a plodovi sazrijevaju u listopadu. Plod oraha je okrugla koštunica, omotana vanjskim zelenim, sočnim i trpkim omotačem. Kad orah dozori, mesnati omotač se suši i puca, a plodovi ispadaju iz njega. Unutar drvenaste ljuske nalazi se jezgra ploda, odnosno sjemenka koja sadrži velike smežurane jestive supke.

Energetska vrijednost 100 grama oraha iznosi 654 kcal, od toga ima 65 posto masti, 15 posto proteina i 13,7 posto ugljikohidrata. Orasi su nevjerojatan izvor visokovrijednih nutritivnih sastojaka i neizostavni su dio preporuka nutricionista. Količina od samo 30 grama raznolikih plodova dnevno može znatno poboljšate zdravlje. Konzumiranjem oraha potiče se gubitak težine i prevencija pretilosti, zahvaljujući jedinstvenom sastavu fitonutrijenata, no ipak treba imati na umu da su orasi vrlo kalorični i da se unos mora prilagoditi uravnoteženoj prehrani.

Pri kupnji oraha treba obratiti pažnju na boju gdje je lomljena jezgra. Ona mora biti svjetla i ujednačena, a smeđa korica neoštećena.

Plod je najbolje pomirisati ili probati jer orah ima veliki postotak masnoće koja se lako užegne. Orasi se mogu kupiti i u ljusci koja treba biti cijela i neoštećena te ujednačene vanjske boje bez masnih mrlja koje su znak kvarenja.