Nož za čišćenje oraha

Bogatstvo oraha

Bogatstvo oraha

Među biljnim plodovima, po količini i sastavu hranjivih tvari neophodnih za normalan život i zdravlje čovjeka jezgra oraha nema konkurencije. Visoka koncentracija ulja, proteina, vitamina, mineralnih i drugih tvari čine ga izuzetnom hranom koja s pravom često dobiva epitet  „hrana budućnosti“.

Osušena jezgra prosječno sadrži:

   • 62% ulja,
   • 16% bjelančevina,
   • 12% ugljikohidrata,
   • 2,5% celuloze,
   • 1,5% mineralnih tvari te
   • kompleks vitamina E, C, A, B1, B2 i drugih.

 

Malo je plodova voća s tako širokom upotrebnom vrijednošću:

Jezgra oraha najčešće sadrži malo vode (3,5%) i šećera pa se često preporuča u ishrani dijabetičara.

Još od davnih vremena orah se zbog svoje visoke kaloričnosti upotrebljavao kao značajna hrana za fizički slabe i iznemogle osobe.

Također, jezgra oraha  sadrži vrlo vrijedne energetske, gradivne i zaštitne tvari.  Vrlo su značajni proteini iz jezgre plodova koji mogu zamjeniti životinjske proteine. Za ljudski organizam od velikog je značenja sadržaj joda u jezgri koji doprinosi dijetoprofilaktičnoj vrijednosti.

Ulje cijeđeno iz jezgre, koristi se u ishrani te kao prirodna kozmetika.

Od cvjetova, resa, kore, pupova i mladih plodova pripremaju se razni farmaceutski i kozmetički preparati. Čaj od suhih listova oraha preporuča se za korištenje rahitičnim i anemičnim osobama, osobama s oboljenjima jetre i povišenom razinom šećera u krvi.  Čaj od svježih listova preporuča se za jačanje živčanog sustava.

Pripravci sa zelenim plodovima oraha koriste se kao sredstvo za jačanje organizma.

 

Oznaka: