Nož za čišćenje oraha

Kada obaviti sadnju oraha i kako se uzgaja oraha

Sadnju oraha obavlja se u proljeće ili jesen.

Sadnju oraha najbolje je obaviti u proljeće ili jesen kada je temperatura tla i zraka optimalna, ali za naša područja preporuča se jesenska sadnja, jer će se sadnice oraha bolje primiti i već u prvoj godini imati bolji rast. To je prilagodljiva voćka koja ne traži posebne uvjete, odnosno može uspjeti u primorskom i kontinentalnom djelu zemlje.

Nakon sadnje plod se očekuje za 15-tak godina, što često proizvođače čini nestrpljivima, pa mnogi u samom početku odustaju.

Uzgaja se kao visokostablašica u visinu iznad 2,5 metara jer se kasnije kada ne daje plod može iskoristiti vrijednost samog drva.

Orah je osjetljiv na visoke ljetne i niske zimske temperature, pa je optimalno da u vrijeme vegetacija temperatura bude niža kako bi plodnost bila što veća. Plodovi ove ljekovite voćke mogu izdržati temperature do -3 stupnja. Za uspješan uzgoj optimalno bi bilo oko 750 mm oborina raspoređenih kroz cijelu godinu, a ako su sadnice na sušnijim podnebljima preporuča se navodnjavanje sa 40 – 50 mm vode mjesečno.

Biljka traži dovoljno svjetlosti za rast i razvoj, pa se preporuča sadnja na duboka plodna zemljišta, ravna ili sa blagim padom koja su izložena svjetlosti veći dio dana. Može se saditi na kamenitom i glinovitom tlu kao drvored.

Prilikom odabira sorte oraha za uzgoj valja voditi računa o vremenu cvatnje, rodnosti i kvaliteti ploda, kao i o osjetljivosti na biljne bolesti i štetnike.