Nož za čišćenje oraha

Povijest oraha

 Prvi put se orah spominje još od Dioskurida koji mu je dao naziv “kraljevski orah”.

Orah potječe iz Azije te se proširio preko Grčke u srednju Europu. Italija i Francuska u samom su početku imale sojenice u kojima je bilo spremište oraha i orahove ljuske, te sojenice služile su kao skladišta. Prvi se puta orah spominje još u vrijeme Dioskurida koji ga je i nazvao “kraljevski orah”.

Ova biljka koristila se u staroj Grčkoj za uljepšavanje žena, odnosno žene su orahom bojile kosu u tamnije nijanse. Također se vjeruje kako tiranin Dioniz nije imao povjerenje u nikoga, pa ga tako ni vlastita kćer nije smjela brijati britvom, jer se bojao ubojstva, već mu je kćer bradu spaljivala užarenim ljuskama oraha. To je samo jedna od zanimljivosti koja je vezana za povijest oraha.

Vrijednost oraha sve se više otkriva raznim istraživanjima. Zbog jezgre koja svojim oblikom asocira na mozak, vjerujem se da je to hrana koja povoljno djeluje na funkciju mozga.

Uz orah se veže i jedna zanimljiva poslovica, a ona glasi: “U kameno doba, dok je čovjek jeo žireve, bogovi su jeli orahe”. Ova poslovica govori o važnosti, odnosno o vrednovanju oraha kroz povijest.

U prehrani se orah koristio od samog nastanka svijeta, a veliku važnost u prehrani zadržao je sve do danas.